söndag 5 februari 2012

The Flipped Classroom - Så gör jag

Innan jul pratade jag mer till eleverna på lektionerna än vad jag pratade med dem. Nu är det precis tvärt om. Den senaste månaden känns det som att jag har pratat mer med eleverna än vad jag gjorde under hela hösten. Man kan säga att jag har gått från att vara i centrum, längst fram i klassrummet, till att nu finnas bland eleverna. Den förhoppning jag hade när jag "flippade" mitt klassrum - att eleverna i större utsträckning skulle vara aktiva på lektionerna - har utan tvekan infriats. Men jag återkommer till det och berättar först om hur jag rent praktiskt har gått till väga.

Så filmar jag
Tanken med The flipped classroom är att eleverna ska kunna ta del av lärarens teorigenomgångar innan lektionen så att de sedan kan använda och omsätta teorin i praktiken när läraren finns till hands. Så mitt första problem bestod i vilken typ av genomgångar jag skulle göra och hur de skulle filmas. Jag har tidigare provat att både filma mina genomgångar i klassrummet och att göra skärminspelningar med smartboard och tablet. Men med den förra metoden tycker jag att man distraheras när läraren syns i bild medan skärminspelningar har en tendens att bli opersonliga. Därför valde jag att filma med mobilkameran när jag skriver med penna på ett vanligt papper. Mobiltelefonen har jag hängt upp i en ställning från fysikinstitutionen:


Bilden visar hur jag hänger upp mobiltelefonen när jag spelar in.

Det gör att jag med mina händer kan visa små experiment och peka på flera detaljer samtidigt i det jag skriver. Med telefonens vanliga headset spelar jag sedan in mitt prat samtidigt som jag ritar och skriver.


Filmen visar en genomgång i matematik.

Att jag filmar på det här sättet gör att jag dessutom kan använda simuleringar för att illustrera olika fysikaliska fenomen. Då filmar jag helt enkelt på en dataskärm. Det skulle förstås också vara möjligt med skärminspelning, men nu kan jag peka på olika detaljer samtidigt som jag förklarar vad som visas. Ibland har jag lagt ett vanligt OH-papper på skärmen och ritat på simuleringarna med en OH-penna.


Filmen visar en genomgång i fysik.

Inspelningsteknisk ambitionsnivå
När det gäller den tekniska biten av inspelningarna är det lite trixit att få till en hygglig bildkvalitet. Men eftersom tid inte är något som jag har att strössla med sänkte jag snabbt ambitionsnivån och accepterade att bilden ibland flimrar och att ljuset är trist. För att ytterligare spara tid tar jag hela filmerna i en enda tagning. Det gör att jag ibland både säger fel och tappar tråden. Men jag har märkt att eleverna alltid upptäcker det och tror att jag gör det med flit för att de ska hålla koncentrationen uppe. Så kanske är det till och med bra att det inte är perfekt.

Så publicerar jag filmerna
När filmerna är klara skickar jag dem direkt till mitt Youtube-konto från mobiltelefonen. Det tar ett par minuter, sedan finns den aktuella genomgången tillgänglig som en Youtube-film. För att hjälpa eleverna med strukturen bäddar jag in filmerna i den ordning som jag vill att de ska titta på dem på min hemsida. Sedan har varje klass en egen länk där det står vad de förväntas göra innan varje lektion. Förutom att eleverna ska läsa i boken och titta på teorigenomgångar innan lektionen får de en eller flera grundläggande frågor som de ska försöka besvara. Det kan vara både skriftliga frågor eller frågor som presenteras i filmformat. Här är det eleverna själva som presenterar problemet:


Filmen visar två elever som presenterar ett problem i fysik.

Lektionerna

När eleverna sedan kommer till lektionen börjar vi med att titta på det problem som de skulle jobba med i förväg. Då ger jag dem först några minuter att visa varandra hur de har tänkt innan vi går igenom det tillsammans. Min tanke är att de som eventuellt inte har sett mina filmer då får en chans att sätta sig in i vad vi ska göra med hjälp av en bänkgranne, som förhoppningsvis vet vad det handlar om. Just detta är också det avgörande med The flipped classroom - hur får man eleverna att jobba i hemma i förväg? Men det intressanta är att de som inte har gjort det som förväntas av dem ändå får chansen att jobba med innehållet på lektionerna. De kan helt enkelt inte sitta passiva och lyssna på läraren med ett halv öra; på lektionerna är det eleverna som är aktiva. Samtidigt har en del av dessa elever ägnat lektionstid till att titta på mina genomgångar på sina telefoner eller en dator. Så för dem är det kanske ingen skillnad jämfört med när jag föreläste på lektionstid. Andra elever har tittat på genomgången igen för att repetera.


Bilden visar en elev som tittar på en genomgång på lektionen.

Vad är annorlunda?
Den stora skillnaden med The flipped classroom är att tidigare använde jag en stor del av lektionerna till att visa och förklara, så när det var dags för eleverna att jobba med innehållet var lektionen i stort sett slut. Då fick de jobba hemma med det som är betydligt svårare än att hänga med på lärarens genomgångar - problemlösning. Många har berättat om hur de hemma har kört fast och inte kommit vidare. Sedan kom nästa lektion med ännu mer nytt. Nu finns både jag och klasskamrater till hands när en elev behöver hjälp för att komma vidare. Nu hinner vi i stort sett göra klart det tidigare hemarbetet på lektionerna.

Vad tycker eleverna?
Jag tror inte att det finns en undervisningsmetod som passar alla. Inte heller The flipped classroom är lösningen på allt. Men det är en intressant metod som möjliggörs av dagens teknik och för mig känns det inte som att det finns någon väg tillbaka. Men mest intressant är förstås om eleverna lär sig mer. Till det får jag återkomma i senare inlägg. Men flera elever har hittills varit positiva:

"Det är så skönt att bli klar med uppgifterna på lektionen."

"Jag brukar kolla på filmerna flera gånger."

"Jag tittade på genomgången med min pappa. Det var jättebra."

"Wow, då kan man ju kolla igenom alla filmer igen innan provet."

10 kommentarer:

 1. Hej, Daniel!
  Tack för ett bra inlägg - det är mycket intressant.
  Finns det några elevgrupper som har svårt för arbetssättet?

  Mikael Parknäs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske de elever som inte kan motivera sig, och jobbar med annat när man har blivit "tilldelad" dator alt. surfplatta. Det gäller att motivera eleverna på ett bra sett, moroten version anno 2012 eftersökes!

   Radera
  2. Mikael, hittills kan jag inte se att det skulle vara någon specifik grupp av elever som har svårt för just det här arbetssättet. Tvärt om tänker jag att det är en individanpassning på så sätt att en del elever kan titta på genomgången flera gånger om det behövs, medan andra elever som redan kan det jag går igenom (finns alltid) kan hoppa vidare till det som de tycker är utmanande. Samtidigt är det någon form av ansvarsförskjutning från mig till eleverna där varje enskild elev måste besluta sig för att titta på genomgångarna eller inte. Just det frihetsutrymmet är ju aningen mindre för eleverna när läraren har en genomgång i klassrummet. Men om man ska prata om "morot version anno 2012" så ska man inte glömma att det finns något lockande i att kunna titta på filmer på sin mobiltelefon, vilket flera elever gör.

   Radera
 2. Blir väldigt inspirerad av det du skriver. Det tekniska är nog de minsta problemet. Du skriver lite om att det kan upplevas som opersonligt. Kan tänka mig det i mina SO-ämnen tex. En föreläsning i mitt klassrum är sällan en monolog utan vi pratar, diskuterar, hoppar till annat, visar klipp som elever associerar till osv (Det här är en av anledningarna till att jag tackade nej till att hoppa på ett sådant projekt hos komplementskolan). Jag kan dock tänka mig att skära ned på detta för att testa under något moment. Kommer dock att lyfta dina försök till NO-kollegorna hos oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att det jag skriver inspirerar! Jag tror inte heller att det passar alla moment i alla ämnen. Men det går alldeles säkert att använda i andra ämnen än matematik och fysik också. Jag vet att @klycken (twitter) flippar sitt klassrum i svenska. Mycket intressant.

   Radera
 3. Åh, vad kul att läsa! Detta är (nästan) det första exemplet på nya tekniska hjälpmedel i skolan som jag tycker stöttar elevernas lärande ordentligt. Jag tolkar det som att det är just för att du ser dina inspelningar, nedladdningar etc som just hjälpmedel och inte själva huvudsyftet. Jag, som doktorerar på matematikundervisning, kan se att det handlar om många andra saker också; som att du fokuserar innehåll, väldigt tydligt visar eleverna att det är meningen att de ska lära sig något specifikt, utnyttjar kraften i att de är aktiva på lektionerna och en hel del annat gott. Tack för att du delar med dig och lycka till framåt, ska fortsätta "spionera" på det du gör. Vänligen
  Tuula Maunula

  SvaraRadera
 4. Tack för din kommentar Tuula! Du har helt rätt i att filmerna inte är huvudsyftet utan bara ett verktyg för att frigöra lektionstid till ett mer elevaktivt arbete. Samtidigt finns det förstås en poäng i att varje elev kan använda filmerna på det sätt som passar dem bäst. En av de första reaktionerna jag fick var en elev som sa att han ju "var tvungen att titta på filmen fem gånger" innan han förstod. Och det är ju precis den typ av individualisering som möjliggörs genom detta arbetssätt. Andra elever behöver inte titta på filmerna alls utan kan redan innehållet.
  Men, som sagt, det riktigt intressanta är vad som sedan händer på lektionerna, hur man förvaltar den tid som frigörs. Bara för att man plötsligt hinner är det ju inte optimalt att använda hela lektionstiden till att räkna alla bokens uppgifter. Nu gör vi i och för sig inte det. Även om vi använder boken på lektionerna så är den här terminen den första där vi har haft tid att göra både experiment och jobba med programmering på matematiklektionerna. Men det finns så mycket mer att göra.
  /Daniel

  SvaraRadera
 5. Hi, is there a version of the blog in English, I would love to know more?

  Matt

  http://www.mdraycott.com/2012/09/creating-a-flipped-classroom/

  SvaraRadera
 6. Hi Matt!
  No, there is no English version at the moment. But maybe in the future!

  /Daniel

  SvaraRadera
 7. Hej Daniel! Jättebra sammanfattat hur du jobbar! Jag har själv nyligen lagt upp en serie filmsnuttar via youtube där jag löser några provuppgifter (Kemi 1-kursen, Gy) med papper och penna (med dåligt ljus och lite skakigt, men det funkar på något sätt ändå). Kände att det blev för ont om lektionstid att ännu en gång gå igenom vissa av uppgifterna som många i klassen redan förstått - men de som ville ha genomgång fick det via mina youtube-klipp. Bara positiva kommentarer hittills på det upplägget! Är helt inne på din linje att flippa klassrummet, åtminstone delvis! Det tar lite tid att ställa om, man behöver inspiration och det har du verkligen gett, tack!
  Mvh
  Ammie

  SvaraRadera